- Booking.com betaalt de 64 miljoen euro aan coronasteun die het bedrijf ontving terug aan de Nederlandse overheid.
- Eind mei ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat het bedrijf 28 miljoen euro aan bonussen uitkeert aan de top.
- De praktische details van de terugbetaling van de coronasteun worden in overleg met het ministerie van Sociale Zaken ingevuld.
Booking.com gaat de tientallen miljoenen euro’s aan coronasteun die het bedrijf kreeg, terugbetalen aan de Nederlandse overheid.
Vorige week ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat Booking.com 28 miljoen euro aan bonussen uitkeert aan de top, terwijl het terwijl het vorig jaar een beroep deed op de NOW-coronaregeling. Die is bedoeld om bij groot omzetverlies toch de loonkosten te kunnen doorbetalen.
Door de coronapandemie werd 2020 een dramatisch jaar voor Booking, dat in 2019 nog 4,6 miljard euro winst boekte. Het aantal overnachtingen daalde met 60 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Daarop sneed het bedrijf in de kosten en leende het ruim 3 miljard euro. Daarnaast kreeg Booking 64 miljoen euro staatsteun, waarvan het grootste deel uit de Nederlandse schatkist kwam.
"We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp", zegt het bedrijf in een verklaring. "De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen."
De praktische details van de terugbetaling van de coronasteun worden in overleg met het ministerie van Sociale Zaken ingevuld, aldus Booking.com. Ook in andere landen gaat de onderneming steun terugbetalen. In totaal gaat het om zo'n 110 miljoen dollar, voor verschillende overheden.
Koolmees noemt besluit Booking.com 'terecht en verstandig'
Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken noemt het "terecht en verstand dat ze deze stap hebben gezet."
De bewindsman is vrijdagmorgen door Booking.com op de hoogte gesteld van het besluit. Hij heeft het bedrijf toen ook laten weten het besluit verstandig te vinden.
Koolmees zei eerder deze week in de Tweede Kamer dat hij bereid was om het gesprek aan te gaan met de boekingssite over een vrijwillige terugbetaling van de ontvangen staatssteun in 2020. Juridisch was er volgens de minister geen mogelijkheid om het geld terug te vorderen.
Lees meer over Booking.com:
- Booking.com is bijna klaar met grote ontslagronde en hoopvol over terugkerende vraag – toch zijn er komende 2 tot 3 jaar waarschijnlijk geen nieuwe vacatures
- Booking.com is bang dat Brussel het bedrijf aanpakt wegens marktdominantie – intussen heeft alternatief BeterBoeken doel voor crowdfunding gehaald
- De baas van Booking.com denkt dat we na corona uiteindelijk méér gaan reizen dan ervoor